Как мозъкът ни заличава неприятни спомени?

19:20, 12 сеп 18 / Любопитно 25 1014 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В рамките на мащабно проучване невробиолози от Германия, Холандия и Великобритания стигнаха до извода, че в главния мозък на човека има зони, които отговарят за унищожаването на някои спомени, съобщи списание "Кърънт байолъджи", цитирано от БТА.

Било установено, че механизмът на тези сложни процеси се осигурява от активността на префронталния кортекс и хипокампуса.
 
Тежък развод, изневяра и други стресови събития могат просто да бъдат заличени от паметта.

Учените констатирали, че при съзнателните опити да бъде забравено дадено събитие или информация възниква особена активност в отделни мозъчни зони. Тя отговаря за физиологичния процес "забравяне" на определени данни.

При това процесът, свързан със съзнателно "забравяне" на думи, цветове и дори аромати, се формира в префронталния кортекс, а след това преминава в хипокампуса, който отдавна е известен като център на паметта.

Невробиолозите заключили, че стимулирането на зони в главния мозък може да доведе до забравяне на събития. В бъдеще това може да намери приложение в съвременната психиатрия.

По мнението на учените, физиотерапия с електрически ток с нисък интензитет ще помогне на мозъка да изтрие спомени за участие във войни, семейни конфликти и проблеми, свързани с кариерата. Така ще се облекчи лечението на пациенти, засегнати от тежко психично разстройство.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама