Даниел Панов посрещна във Велико Търново председателя на Сръбската скупщина

16:55, 12 сеп 18 / Политика 25 1406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посрещна в Старата столица председателя на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович. В рамките на двудневното й посещение тя се запозна със знакови исторически забележителности – крепостта Царевец, църквите „Свети Четиридесет мъченици“ и „Рождество Христово“ /Арбанаси/, Мултимедийния посетителски център и парка с миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“.

Визитата на Мая Гойкович в страната бе по покана на председателя на 44 Народно събрание Цвета Караянчева. Велико Търново бе единственият извънстоличен град, включен в посещението. В църквата „Свети Четиридесет мъченици“ председателят на Народната скупщина на Сърбия се поклони пред гроба на Свети Сава. Даниел Панов й подари икона на светеца, пръст от земята, върху която е издигната българската светиня и реплика на златна монета, сечена по времето на цар Иван Асен II.

Кметът Панов и Мая Гойкович разговаряха за възможностите за разширяване на отношенията между Старата българска столица, Ниш и Кралево. „Вече имаме предложение от Кралево за побратимяване. От няколко десетилетия Велико Търново си сътрудничи и с Ниш, реализирани многобройни инициативи в различни сфери. От години Великотърновският университет си сътрудничи с университета в Ниш и други висши учебни заведения в Сърбия, а библиотеката и Регионалният исторически музей си партнират с културни институции в Кралево“, коментира Даниел Панов.

Кметът припомни, че през миналата година Инициативен комитет от Кралево дари мраморен иконостас на Регионалния исторически музей. Проскинитарият е с икона на Св. Сава Сръбски, декорирана със сребро и е поставен в храма „Свети Четиридесет мъченици“. „През 2015 година в музея бе открита изложба „Филигранни връзки“ на сръбския творец Горан Ристович – Покимица. Експозицията включваше 32 предмета – икони и църковна утвар“, каза още Даниел Панов.

„Дойдох във Велико Търново по покана на Даниел Панов. Разговарях с един много успешен кмет, който е успял от един сравнително малък град да направи туристически бранд и да привлича туристи от цял свят. Четири години бях кмет на втория по големина град в Сърбия - Нови Сад, така че имахме много общи теми, върху които разговаряхме и обменихме опит. Радвам се, че ще продължи сътрудничеството между  Велико Търново и Кралево", коментира Мая Гойкович. Тя посочи, че това помага за доброто икономическо, туристическо и всякакъв вид сътрудничество между двете държави. По думите й, Велико Търново и България са все по-популярни туристически дестинации в Сърбия. Председателят на Народната скупщина в Сърбия подчерта, че броят на българските туристи в Сърбия расте. „Ще направя всичко възможно нашите граждани да идват по-често в България, да посетят тези прекрасни места. Надявам се, че всичко това ще бъде в полза на общото ни сътрудничество и благоденствие“, завърши Гойкович.

В делегацията участваха също българският посланик в Сърбия Радко Влайков, сръбският посланик у нас – Владимир Чургус, както и заместник-председателят на 44 Народно събрание Явор Нотев.

Разговори с Мая Гойкович проведоха също областният управител проф. Любомира Попова, заместник-кметът на Старата столица Ганчо Карабаджаков, ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, директорът на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ Иван Александров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама