Започва ремонтът за милиони на две училища във Видин

14:30, 13 сеп 18 25 1107 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес, 13 септември, във Видин започват дългоочакваните ремонти на две училища по проекта "Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин". Учебните заведения, които ще бъдат обновени са СУ "Цар Симеон Велики" и ППМГ "Екзарх Антим I". Средствата са по Оперативна програма "Региони в растеж", а за двете училища във Видин се отпускат общо 17 млн. лв.
 
В учебните заведения ще се ремонтират класните стаи, коридорите, покривите, фасадите и дограмата. Заместник- кметът на Видин Цветан Асенов посочи какви са предвидените строителни дейности:

"Един от подобектите са двата физкултурни салона. В "Цар Симеон Велики" е предвидено физкултурният салон да бъде преработен, да се получи второ ниво. В този участък ще има заложен асансьор и от второто ниво ще имаме два топли входа, за да се влезе в лявото и дясното крило на училищната сграда. В математическата гимназия физкултурният салон ще бъде новоизграден. Той ще бъде залепен за лявото крило на училището, където също ще има топъл вход. И в двата салона са предвидени по три реда пейки за зрители и биха могли да се ползват за всичко необходимо. В приземния етаж на "Цар Симеон Велики" единият от кабинетите, който в момента е фитнес център, по проект ще бъде басейн с необходимите изисквания. А в математическата гимназия ще има външна, открита амфитеатрална сцена."  

Официалните церемонии "Първа копка" се състояха в двете училища. Видинският митрополит Даниил отслужи водосвет, за да върви работата с Божията помощ.

Ето какво каза директорът на СУ "Цар Симеон Велики" Венцислав Станев пред БНР:

"Грандиозен проект. Сигурен съм, че ще бъде успешен и ще превърне нашето училище, което е стъпило здраво в традициите и върху своето велико минало, в едно модерно, отговарящо на всички изисквания не само в България, а и в Европейския съюз, училище. Това ще повиши самочувствието, увереността и на учениците, и на учителите, и на родителите, сигурен съм и на целия ни град."   

Новата спортна зала е една много дълго чакана придобивка, каза на церемонията по първа копка в ППМГ "Екзарх Антим I" директорът Румяна Петрова:

"От 1972 година, откакто е създадена математическа гимназия ние си говорим за този физкултурен салон. Е, да се надяваме, че всичко, което изтърпяхме и онова, което предстои да ни се случи, е за доброто на нашите деца, за доброто на колегите, и действително да направим така, че учебният процес да бъде на висота, така както сме го предлагали през всичките тези години, откакто съществува математическата гимназия."

Ремонтните дейности ще траят 20 месеца, до март 2020 година и уверенията на строителните бригади са, че ремонтите няма да се отразят сериозно на учебния процес в двете училища.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама