Вегетарианството намалява риска от рак на дебелото черво

19:00, 14 сеп 18 25 1700 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специалистите не оспорват факта, че редовната колоноскопия може да помогне да се предотврати рак на дебелото черво чрез своевременно откриване и отстраняване на предракови образувания, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Смята се, че тя трябва да бъде започната на 45-годишна възраст от онези, за които има риск от рак на дебелото черво

Ново американско изследване показва, че човек може да намали този риск, като промени хранителния си режим. То обхванало 77 000 участници.

Лекарите знаят, че консумацията на червено месо увеличава риска от рак на дебелото черво, докато тази на храни с голямо съдържание на фибри го понижава. Настоящето изследване предоставя по-специфични данни за различни диети.

Вегетарианството може да намали риска от рак на дебелото черво с 19% и от рак на ректума с 29% в сравнение с невегетарианците - хора, които ядат месо поне веднъж седмично. Участвалите в изследването вегетарианци консумирали по-малко сладкиши, снаксове, рафинирани храни и висококалорични напитки, но ядели повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки.

Защитният ефект все пак варира в зависимост от вида вегетарианска диета, отбелязват учените. При песко-вегетарианците консумацията на риба, но избягването на месо намалява риска от рак на дебелото черво с 43%, при лакто-ово вегетарианците избягването на месо, но консумацията на яйца и/или млечни продукти понижава този риск с 18%, при веганите избягването на месо, яйца и млечни продукти го намалява с 16%, при полу-вегетарианците консумацията на месо по-малко от веднъж седмично понижава риска с 8%.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама