За какво трябва да внимаваме, когато носим лещи

20:00, 15 сеп 18 25 2063 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Контактните лещи, както очилата, коригират късогледство, далекогледство, астигматизъм и пресбиопия.
Около 20 процента от хората, нуждаещи се от корекция, избират лещите пред очилата.
Докато някои предпочитат очилата като моден аксесоар, други се харесват повече без тях. Контактните лещи могат да осигурят отлично зрение. Подходящи са при спорт и са много удобни, ако обичате да носите слънчевите очила. Но, знаем ли как да се грижим за тях?

Ето кои са най-основните правила за употреба, които в никакъв случай не трябва да пренебрегваме, ако искаме здрави очи.

Доверете се на специалист

Първата грешка, която можем да допуснем, е да не се допитаме до специалист, който да ни препоръча най-добрият за нашия проблем лещи. Офталмолог трябва да ви направи обстоен очен преглед и да прецени кой вид е за вас. Друг важен момент е да не пренебрегвате прегледите два пъти годишно, защото очите се променят и първончално идеалните лещи могат да се окажат неподходящи на по-късен етап. Също така, диоптерът се променя с течение на времето, така че е важно това да се следи.

Внимавайте с хигиената

Измивайте добре ръцете си преди да поставите лещите на очите. Правете го винаги, без значение къде се намирате. Внимавайте и с разтвора. Не допускайте в него да навлязат бактерии. Същото се отнася и за контейнерчетата, в които държите лещите си. Мийте ги с мек сапун, изплакнете добре и оставете да изсъхнат, поставени върху парче хартия. Не ги дръжте дълго време отворени, тъй като и във въздуха има много бактерии. Правете това ежедневно. И не забравяйте, не доливайте нов разтвор към стария. Нито пък прекалявайте с разтвора. Но все пак е важно лещите да са добре покрити, за да не се дехидратират.

Често се случва да си вземем едно- или тримесечни лещи и да ги носим за много по-дълъг период от време. Задължително следвайте препоръките на производителя. Имайте предвид, че при отварянето на лещите от стерилизираната им опаковка, те започват да стареят. Това се случва и когато ги държите в разтвор. Всеки ден, в който ги носите след крайния срок, те събират все повече бактерии и протеини, които носят висок риск от инфекции. Не пестете от лещи, тъй като една инфекция ще ви излезе много по-къспо, отколкото предполагате.

…относно грима

Прилагането на грим, когато използваме контактни лещи, може да бъде много сложен процес, особено около очите. Прахообразните сенки не са препоръчителни, тъй като доста се разсипват. По-добър вариант е използването на течни сенки за очи. Ако все пак решите да използвате грим под формата на прах, дръжте очите си напълно затворени по време на прилагането. Относно очната линия, по-безопасно е да я приложите малко над линията на миглите. По този начин ще гарантирате, че няма да раздразните очите си, което може да повреди лещите ви. Друг особен момент е поставянето на спирала. Много момичета, които носят лещи, избягват този макиаж, тъй като спиралата пуска много частици, които навлизат в окото и дразнят. Ако все пак решите да сложите, я нанесете от средата в посока към върховете, съветва missbloom.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама