МОСВ е основен партньор в кампанията „Да изчистим България заeдно“ за седма година

08:45, 15 сеп 18 25 1056 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на околната среда и водите е основен партньор на инициативата на bTV „Да изчистим България заeдно“ за седма поредна година. Кампанията се провежда днес и е най-мащабната доброволческа проява у нас. Тя цели да изгради обществена чувствителност по опазването на околната среда.

През 2018 г. страната се присъедини към най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. В Световния ден на почистването България ще чисти заедно с милиони доброволци от 150 страни.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се включи в кампанията в Русе. С екип на екоинспекцията, министърът ще участва в почистването на лесопарк „Липник“ от 10 часа.

От 9, 30 часа служителите на МОСВ, ПУДООС, ИАОС и РИОСВ – София ще почистват Ловния парк в столицата. Служителите на 16-те регионални инспекции, 3-те национални парка и 4-те Басейнови дирекции ще чистят защитени местности, паркови пространства и замърсени места на териториите, които контролират.

През 2018 г. МОСВ осигури 40 000 чувала и 80 000 чифта ръкавици чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). 3590 бона за гориво бяха разпределени на областните управи за транспортиране на събраните от доброволци отпадъци до 51 Регионални системи за управление на отпадъците (РСУО).

В деня на почистването експерти в МОСВ и в РИОСВ ще обобщават информация от общините за събраните количества отпадъци. В рамките на кампанията общините са освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци, за да бъдат насърчени да организират почистването на своята територия. Осигурен е свободен достъп до РСУО за транспортните средства, извозващи отпадъците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама