Мюсюлманските жени

22:34, 16 сеп 18 / Любопитно 25 1673 Шрифт:
Станислав Бояджиев Автор: Станислав Бояджиев

За нас, разкрепостените в облеклото и нравите, светски мъже и жени, опакованите в плат тела и лица на мюсюлманките изглеждат като символ на подтисничеството. Често дебатът, свързан със закритите лица, предполага, че свалянето на бурките е морален дълг на съвременната цивилизация. Повърхностният ни поглед определя   мюсюлманските семейства, общества и държави като еднакви, но примерът с контраста между Саудитска Арабия и Турция подсказва колко далеч сме от истината.

Далеч сме и от информацията за съпротивата на жените. Кой да предположи, че в една от най-религиозните държави на планетата - Саудитска Арабия, анонимни феминистки активно и организирано използват възможностите на интернет за яростна агитация. Борбата им за повече права и свободи е срещу законите на държавата, а не срещу религията. Феминистките стартират своя FM станция, а в социалните мрежи кампанията Woman2Drive отбеляза победа и жените вече имат право да шофират. Разбира се, стига се и до арести, но знаем приказката за свободата и жертвите.

Надеждите за по-добро бъдеще в тази държава са фокусирани в личността на управляващия принц Мохамед бин Салман и неговата "Визия 2030" за модернизиране на саудитското общество. Като оригинален знак за напредък бе даването на гражданство на робот с  женското име - София. Подигравките не закъсняха: защо роботът-жена не спазва строгите закони? Създанието е голо, с открито лице и очевидно се ползва с повече права и привилегии от естествено родените жени.

Очакваната силна съпротива от консервативните кръгове срещу реформите е факт, но среща силно противодействие. Признак за това е, че за пръв път прокурор обжалва смъртно наказание за жена. Провинението и е, че активистката документирала демонстрации свързани с правата на жените.

Според докторът по международни отношения Айла Гюл, с дългогодишна научна кариера във Великобритания, авторка на статии и книги, светска Турция, някога считана за най-прогресивна по отношение правата на мюсолманските жени, днес стремително крачи назад.  За разлика от процесите в Саудитска Арабия, при южната ни съседка се отбелязва мащабно отстъпление от светската държава завещана от Ататюрк. Като особено неприятен епизод, г-жа Гюл откроява приетия през миналата година закон, който позволява на одобрени от правителството мюфтии да извършват бракосъчетания. Тази доскоро забранена практика се е основавала на липсата на правна защита, каквато осигурява гражданския брак. Така днес всяко турско момиче в пубертета има възможността да стане съпруга. А според оценките от доклади на ООН детските булки са най-уязвимите хора. Техните основни човешки права и възможност за образование се губят завинаги.  В световен мащаб подобни бракове намаляват, а в Турция се увеличават. 40 процента, посочва г-жа Гюл, от турските жени склюват брак преди да навършат 18 години.

Подобни примери сочат, че не исляма или друга религия, а патриархалните отношения и политическият дневен ред дехуманизират жената. Пътят напред изисква по-скоро всеобщо признание на равенството между половете, независимо от етносите, религиите или културите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама