Климатолог: Очаква ни хубава есен и топла зима

10:10, 17 сеп 18 25 1438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зимата в Европа се очертава да е по-топла от нормалното, отбеляза климатологът проф. Георги Рачев пред БНР. По думите му това е тенденция в последните 20 години.

„Топла зима означава за трите месеца – декември, януари и февруари, температури от порядъка на 1,5 до 2,5 градуса. Това не означава, че няма да вали сняг, няма да има поледица, няма да има мъгли, скреж, лед и т.н., всичко ще си има, но периодите с по-топло време ще бъдат повече и ще продължават по-дълго време. За Балканите се очаква не чак толкова топла зима, колкото за останалата част на Европа. За България се очакват температури около 1,5 до 2 градуса по-високи от нормалното“, обясни проф. Рачев.

Предстои ни една прекрасна седмица, която ще бъде един аналогичен завършек на лятото, каза още проф. Рачев.

"Лятото продължи в равнинната част на България 5 месеца – от май до тази неделя. От неделя закриваме лятото и пускаме владението на есента. Есента ще дойде с малко по-студено време, особено в понеделник, вторник и сряда, когато според световните метеоцентрове над Балканския полуостров и почти над цяла Европа ще нахлуе доста по-студен въздух. Това ще продължи 3-4 дни, след което от по-следващата неделя ще се радваме на една хубава, нормална златна есен с нормални валежи. Вероятността есента да бъде нормална е над 70%“, съобщи проф. Рачев.

Циганското лято обикновено е в края на октомври и то може да продължи от 3 дни до 2-3 седмици, каза още климатологът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама