„Зелената книга“ спечели наградата на публиката в Торонто

18:50, 17 сеп 18 / Любопитно 25 921 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Филмът "Зелената книга" на американския режисьор Питър Фарели спечели наградата на публиката на кинофестивала в Торонто, съобщиха световните информационни агенции, пише БТА.
 
Във филма лауреатът на Оскар Махершала Али е в ролята на пианиста Дон Шърли на турне в американския юг през 60-те години на миналия век. Виго Мортенсън е в ролята на негов шофьор и охрана. По пътя те ползват пътеводителя "Зелена книга" за безопасните места, където могат да отсядат чернокожи.

Наградата на публиката на кинофестивала в Торонто е една от най-очакваните в киноиндустрията, защото всички печелили я продукции от 10 години са получавали номинация и за Оскар за най-добър филм.
 
Някои специалисти предричаха успех на "Зелената книга" още преди премиерата, защото Питър Фарели е от тандема, създал комедии като "Ах, тази Мери" и "От глупав по-глупав". Реакцията на публиката към филма беше възторжена, предаде Асошиейтед прес.

На второ място в предпочитанията на публиката за голямата награда на кинофестивала в Торонто е "Ако Бийл стрийт можеше да говори" на режисьора Бари Дженкинс. След него е "Рома" на Алфонсо Куарон. Мнозина бяха изненадани, че "Роди се звезда" на режисьора Брадли Купър с Лейди Гага в главната роля не попадна в челната тройка.

Миналата година наградата на публиката на кинофестивала в Торонто спечели филмът "Три билборда извън града".
 
Награди бяха присъдени също на документалния филм "Свободно соло" за катерача Алекс Хонолд и на "Човекът не чувства болка" на Васан Бала за хорър.

Виетнамският филм "Третата съпруга" беше отличен в категорията за азиатска продукция, а "Изчезването на светулките" на Себастиан Пилот - за най-добър канадски филм. 
 
На 43-ото издание на кинофестивала в Торонто бяха представени 300 филма от 74 държави от 6 до 16 септември.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама