Съдят стачкували миньори в мини "Бобов дол"

09:32, 18 сеп 18 25 1187 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кюстендилският окръжен съд е насрочил за днес поредно заседание по считано, според някои, за безпрецедентно дело срещу 86 стачкували миньори от рудник "Христо Ботев" в Бобов дол. Заради забавени заплати на 11 и 12 май миналата година, миньорите отказаха да работят, като излязоха на протест пред административната сграда на мините. Недоволството им беше породено и от неполучени ваучери за храна.

Заплатите тогава бяха изплатени, но като сплашваща и назидателна мярка работодателят им, според коментари от централата на бизнесмена Христо Ковачки - концесионер на мините, внесе иск в съда, че протестът не е бил законен. Първото заседание по процеса в края на 2017 година продължи точно една минута. Дошлите от Бобов дол миньори тогава не криеха яда си, че ги разиграват и че всичко е една игра на нерви.

След процедурни отлагания и перипетии делото отново е насрочено и днес се очаква да бъде даден ход по същество. Ако стачниците се окаже, че са протестирали в нарушение на закона, то ще трябва да плащат обезщетения и пропуснати ползи на мината, свързана с Христо Ковачки. Развръзката по случая предстои.

Оказва се, че самите подсъдими миньори стачници са трудно откриваеми. Някои от тях били уволнени, други сами напуснали, трети са още при същия работодател, но избягват изявляния пред медиите, за да не пострадат още повече. Адвокатът на 86-та съдени миньори Ивона Павлова коментира: “С образуване на делото беше прекратено съдебното производство поради недопустимост. Съответно те са обжалвали пред Върховен касационен съд и жалбата е уважена и е върнато делото за разглеждане. Искът е за обявяване на стачните действия на работниците в мини „Бобов дол“ са незаконни“, предаде БНР.

До момента не се знае дали съдените въгледобивници ще дойдат до един в съдебната зала, дали ще изпратят упълномощени от тях представители, дали изобщо ще се явят. „Считаме, че всички са редовно призовани и би следвало да се даде ход на делото“, каза Павлова.

Случаят "миньори стачници" нашумя не само сред хората от заводите, които продължават работа в мини "Бобов дол", не само сред юристите, но и сред синдикалистите. „Протестът е спонтанен, но от гледна точка на работодателя си е стачка. Редно би било да се консултират с юристи. Не е справедливо това отношение на работодателя към тях, въпросът е, че хората съвсем справедливо са излезли да протестират, но съгласно закона са го нарушили и работодателят основателно им търси съдебна отговорност. При всички положения ще ги осъди за нанесени щети“, коментира координаторът на КНСБ за кюстендилския регион Яни Георгиев.

„Не зная какви последици може да има. Той още тогава е предприел действия към тях, решил е, че е нарушаване на трудовата дисциплина и голяма част от работниците са уволнени, а други са напуснали“, добави адвокат Павлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама