Борисов: Имаме едни от най-добрите условия в Европа за правене на бизнес

09:55, 18 сеп 18 25 1712 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Държим огромен фискален резерв, който гарантира стабилния курс на лева", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Заедно с министри от кабинета премиерът участва в бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара България, на която бяха обсъдени измеренията на трансатлантическата икономика на САЩ и ЕС, които заедно са най-големият световен пазар.

Според премиера страната ни има едни от най-добрите условия за правене на бизнес с Европа.

„Финансовата стабилност е нещо, което обикновено се оценява след време. Изкушенията на популистите да се похарчат парите ги има във всяка една държава“, заяви Борисов.

Той отново подчерта, че страната ни има намаляващ външен дълг и растящ брутен вътрешен продукт. „Само преди няколко месеца в Разград отрихме един огромен завод“, припомни Борисов.

„Реално безработицата е на най-ниските нива. Аз си спомням, в един от предишните ми мандати, когато тя беше минала 12%, това беше основна тема. В момента е под 5%. Нещо повече – трудно намираме работници“, смята Борисов.

Във вътрешнополитически план премиерът коментира и оставките на тримата министри, които все още не могат да бъдат гласувани в парламента заради неподписания указ от президента Радев за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР, за да може той да поеме силовото ведомство.

„Логиката ми е била, че когато един човек направи волеизявление, че не иска да е на дадена позиция, освобождаването е формално“, подчерта Борисов. „Ако аз съм предложил и нов главен секретар в този документ, тогава съм в тотална грешка“, допълни още той.

Борисов увери, че новият главен секретар на МВР ще бъде назначен само след обсъждане с президента и подчерта, че никога не е водил война с институциите.

По темата външна политика премиерът отново припомни успешно приключилото българско председателство на Съвета на ЕС и направеното от страната ни по темата за интеграцията на Западните Балкани. „Рояла и значението на това, което сме направили, се оценява много високо. Опитът да бъде подценен успехът на България не е правилен. България показа огромен административен капацитет“, смята Борисов.

В изказването си пред участниците премиерът обърна внимание и на темата за превъоръжаването и отбраната. „Тук не става въпрос да правим бизнес с една, втора или трета американска компания. Водим се от стратегическото военно сътрудничество. Голямата и силната част в НАТО са САЩ. Не случайно имаме българо-американска база, не НАТО-вска“, подчерта той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама