Япония: Искаме още по-тесни икономически връзки с Лондон след Брекзита

12:00, 19 сеп 18 / Свят 25 584 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Японският външен министър Таро Коно поиска от гостуващия в Токио свой британски колега Джереми Хънт разяснения за Брекзита, който предизвиква безпокойства в японските делови среди, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На срещата им Таро Коно е заявил, че трябва "да се осигури предсказуемост и прозрачност, както и юридическа стабилност чрез създаване на преходен период" и е поискал от британския външен министър "да продължи да изслушва японските фирми" по тази тема.

"След Брекзита бих искал още по-тесни икономически връзки между Великобритания и Япония", обясни Коно.

Изказването му идва няколко седмици, след като японската компания Панасоник реши да премести европейската си централа от Великобритания в Холандия, обезпокоена от въпроса за данъците след Брекзита.

Редица други японски гиганти като Ем Ю Еф Джи, Номура холдингс, Дайва секюритис и Сумимото Мицуи файненшъл груп също обявиха намерение да напуснат Лондон.

Според неотдавнашни статистики японските компании са инвестирали над 60 милиарда лири във Великобритания. В страната работят 879 японски фирми с общо 142 000 души персонал.

Британският външен министър Джереми Хънт заяви, че Великобритания ще процъфтява и със, и без споразумение за отношенията си с ЕС след като го напусне догодина, предаде Асошиейтед прес.

Възможен е Брекзит без споразумение, каза той в Токио. "Не смятам обаче, че това е в интерес на когото и да било. Затова сме предпазливи оптимисти, че ще постигнем споразумение. Има обаче да се свърши много работа, преди да се стигне дотам", добави Хънт.

Той защити предложението на премиера Тереза Мей за условията по напускане на ЕС, което бе остро критикувано от предшественика му Борис Джонсън. Хънт замени Джонсън на поста външен министър през юли.

"В британската политика е пълно с гробове на хора, които предричаха поражение на Тереза Мей и сгрешиха. Борис Джонсън естествено не е съгласен с някои от политическите й решения, но Тереза Мей трябва да говори не само от името на 52-та процента, които гласуваха за Брекзита, а от името на 100 процента от жителите на страната", изтъкна той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама