По 70 лв. на животно ще получат собствениците за превантивно заклани домашни свине

14:25, 19 сеп 18 25 1001 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Собствениците на превантивно заклани домашни свине ще получат обезщетения в размер на 70 лв. за заклано животно. За изчисление на средствата са използвани изкупни цени за килограм живо тегло и цена на концентриран фураж за изхранване на свине за угояване за месец август 2018 г.

Условие за получаване на обезщетенията е стопаните да са регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност и да се намират в 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси.

Това стана с приетото от правителството допълнение на Постановление №130 на Министерски съвет от 5 юли 2018 г. за одобрение на допълнителни разходи/трансфери по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите.

Основание за клането е опасността от разпространение на болестта Африканска чума по свинете в големите индустриални ферми, около които в непосредствената близост има малки стопанства, които отглеждат свине за лични нужди. Целта на превантивната мярка е да се намали рискът от проникване и разпространение на заболяването в промишлените обекти. Така ще се запази индустриалното свиневъдство у нас, което определя облика на сектора и ще се ограничи рискът от евентуални големи икономически загуби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама