Над един милион са спечелили горските от незаконната търговия

16:51, 19 сеп 18 25 1273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 1,2 милиона лева е спечелила 5-членната банда, водена от столичния шеф на Дирекцията на горите, от незаконна търговия с дърва за 8 месеца. Това съобщи наблюдаващият прокурор по разследването Ангел Кънев. Вчера Спецпрокуратурата и ГДБОП удариха групата, която от 2014 г. се е занимавала с незаконна сеч и продажба на дърва, държавна собственост.

Те са имали Горския държавен фонд като бащиния", каза зам.- директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

В групата, освен шефа на Дирекцията по горите в София, попадат и директорът на Горското в Своге, двама лесничеи и надзирател към Министерството на правосъдието, който е син на един от горските, обясниха от прокуратурата. Членовете на групата използвали социално слаби хора, които карали да секат незаконно дърва. След това дървата се изнасяли с фалшиви марки. Двамата директори в Горското се занимавали основно с продажбата на дървесината, като дори прекратявали административни преписки за нарушения по сигнали на граждани, станали очевидци на незаконната сеч.

Дървата се продавали в Софийска и Благоевградска област, най-вече ги изкупувала фабрика за пилети.

Всеки, който се е осмелил да подаде сигнал срещу групата, е бил заплашван, като дори членове на бандата запалили и кола на един от съобщилите в полицията за престъпленията на бандата горски.

"Става дума за поголовна сеч", каза Темелакиев и разкри, че групата крадяла гориво на Горското стопанство в Своге.

Утре прокурор Кънев ще поиска постоянен арест от съда на четирима от задържаните, пише 24 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама