Британското земеделие пред колапс заради новата визова система за работници

11:00, 22 сеп 18 25 1944 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новата система за получаване на виза за селскостопански работници в Обединеното кралство след Брекзит беше остро критикувана от земеделските стопани и производителите на плодове.

Отливът на работна ръка в сектора от страни от Европейския съюз, най-вече от България и Румъния, принуждава властите да търсят варианти за справяне с кризата. Министрите заявиха, че инициативата, която ще бъде изпробвана от пролетта на 2019 година до края на годината, ще помогне за справяне с недостига на сезонни работници. Предвижда се да бъдат издавани 6-месечни визи за около 2 500 работници годишно.

От асоциациите на земеделските производители твърдят, че е малко вероятно да се отговори на нуждите на британските производители на плодове и зеленчуци, които през лятото се нуждаят от около 60 хил. служители, а те предимно са от Източна Европа. Много от тях изискват такива служители през цялата година поради бума в селскостопанския сектор.

„За да има някакъв ефект за поддържане на успеха на нашата индустрия се нуждаем от много повече имигранти, а в момента са заложени само 2500 – тази цифра е само 4% от необходимата работна ръка“, каза председателят на Британската асоциация за производство на плодове Ник Марстън.

Неговото мнение беше подкрепено от председателя на Националния съюз на фермерите Али Капер. „Имаме нужда от повече от 11,5 хиляди сезонни работници през 2021 г., за да се справим с реколтата, която ще се увеличава. Сега 2500 души просто не са достатъчни и нашите производители са изправени пред голяма трудност“, каза тя.

Плодопроизводството е една от малкото области, в които Великобритания е напълно самостоятелна, като произвежда малини и ягоди изцяло за вътрешния си пазар, пише Агрозона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама