Проучване: Повечето европейци все още са отворени към бежанците

09:10, 20 сеп 18 / Свят 25 600 Шрифт:
Topnovini

Мнозинството европейци подкрепят приема на бежанци, въпреки че много от тях да не одобряват подхода на ЕС към справянето с рекордния наплив на мигранти, чиято върхова точка беше преди три години. Това показва проучване на изследователския център "Пю", предаде БТА.

Във време когато гневът заради миграцията подхранва възхода на евроскептични и противопоставящи се на имиграцията партии в цяла Европа, изследването, направено между май и юли, сочи, че над 80% от пълнолетните в Испания, Холандия, Германия и Швеция са "За" приемането на бежанци, които бягат от насилие и войни. С равнище от над 70% този дял е висок също така и във Франция и Обединеното кралство. Дори в Гърция и Италия, основните входни точки на мигрантите към Европа мнозинството от запитаните все още са за приема на бежанци.

Европейската страна с най-ниско равнище по този показател е Унгария с 32%, доста под Полша с 49%. Проучването показва също, че много европейци се отнасят критично към подхода на ЕС по отношение на наплива на мигранти.

Кризата от 2015 г. извади наяве дълбоки разделения в ЕС. Държави на предна линия, т.е. в които мигрантите идват първо, като Италия и Гърция, изразиха разочарование от източноевропейските страни, които отказаха да приемат бежанци, а други, сред които Швеция и Германия, приеха непропорционално висок дял, отбелязва Ройтерс. Около 92% от гърците, 78% от италианците и 66% от германците и британците изразяват неодобрение към подхода на ЕС по въпроса.

Извън Европа над 70% от анкетираните в Мексико, Канада и Австралия са изразили подкрепа за приемането на бежанци, а в САЩ и Япония този показател е 66%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама