Храненето с фибри забавя стареенето на мозъка

08:45, 22 сеп 18 25 1724 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фибрите са добри помощници на мозъка, тъй като намалят възпалението, а това води до повишено внимание, концентрация, забавяне стареенето на мозъка и увеличение на способността да се произвеждат нови мозъчни клетки.

Изследване в Университета на Илинойс проучва как храненето с фибри забавя стареенето на мозъка. Авторите на изследването коментират, че микроглиа представлява основен тип имунни клетки в мозъка, които могат да се възпалят с годините.

Възпалението на микроглиата е една от основните причини за отслабване на паметта и когнитивния спад в напреднала възраст. Това е едно от обясненията, защо паметта избледнява с течение на времето. Други причини за повишаване нивото на възпаления по мозъка са токсините.

Направен е и тест върху животни, според който диетата с високо съдържание на фибри, намалява възпалението на червата и микроглиата на мозъка. Учените изследвали 50 гена в микроглиата и открили, че възпаленията при възрастните животни, са намалели драстично.

Когато приемаме диета, богата на фибри, се стимулират добрите бактерии в червата и се произвеждат хранителни вещества като например мастни киселини: ацетат, пропионат и бутират, от които последната е най-важна. Твърди се, че бутиратът има противовъзпалителни свойства върху микроглията.

Хората не могат да консумират натриев бутират директно заради вредната му миризма. Единственият начин да се набави, е като се храним по-често с разтворими фибри. Специалисти коментират, че жените трябва да приемат между 21 и 25 грама фибри на ден, а мъжете между 30 и 38 грама, пише puls.bg

Ето и някои храни, богати на фибри:

Овесени ядки, ленено семе, леща, боб, зелен грах, къпини, пълнозърнеста паста, ябълки, бадеми, пълнозърнест хляб.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама