Тръмп се притеснявал да не разсърди Путин

13:45, 20 сеп 18 / Свят 25 1165 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп първоначално отказал на британския премиер Тереза Мей да включи САЩ в съвместния отговор на отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Когато Мей казала, че е уверена на 95%, че зад отравянето стои Русия, Тръмп ѝ отговорил: “А не трябва ли да почакаме тази увереност да стане 98%?”.

Епизодът е описан в книгата на журналиста от „Вашингтон пост“ Грег Милър, пише БГНЕС.

На съветниците на президента се удало да уговорят Тръмп за експулсирането на 60 руски дипломати от САЩ, като му обещали, че страните от Европа ще направят същото.

В навечерието на влизането в сила на тази наказателна мярка увереността на Тръмп започнала да угасва, и на началника на кабинета Джон Кели се наложило да увещава президента да не се отказва.

Когато по-късно научил, че Великобритания е експулсирала само 23 руски дипломати, а Германия и Франция – по четирима, Тръмп бил извън себе си от гняв, пише Милър. Той се безпокоял, че на Русия ще се стори, че САЩ проявяват агресия.

Милър също така описва как са протичали срещите на Тръмп с Путин.

Путин непрекъснато се оплаквал, че обстановката не позволява на президентите и страните да се сближат, а също така убеждавал Тръмп, че той е мишена на заговор на „дълбоката държава“, на която не се харесала победата на Тръмп на изборите през 2016 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама