Експерт: Токът няма да поскъпне въпреки предстоящото повишение на цената на газа

19:40, 21 сеп 18 / Икономика 25 1223 Topnovini
1

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14%-но повишение на цената на природния газ. Това заяви председателят на Българската федерация на индустриалните енергийно консуматори Константин Стаменов пред БНР, като се позова на доклад на енергийния регулатор, публикуван за обществено обсъждане.

Задържането на цените на тока става възможно, тъй като регулаторът е намерил резерви в системата, посочи Стаменов.

"Във фонда сигурност на електроенергийната система има натрупан буфер и той ще покрие поскъпването на цената на природния газ, която се отразява и на цените, по които работят топлофикационните дружества, той покрива компонентата, която отива за разход за електроенергия, така че електроенергията няма да поскъпне, което е добре и за нас, но ние губим конкурентоспособност в резултат на поредното поскъпване на цената на природния газ“, отбеляза той.

Според разчетите на регулатора от следващия месец, освен газа, се очаква да поскъпне и топлоенергията. Вчера стана ясно, че средното увеличение за страната ще е с около 8 на сто. От юли имаше и още едно поскъпване - със 7%, което потребителите на парно ще започнат да плащат реално след началото на отоплителния сезон другия месец.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани