В Златоград правят възстановка на пазарен ден отпреди 100 години

12:17, 23 сеп 18 / Култура 25 1930 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ежегодно през месец септември, в Златоград се отбелязват, с многодневна програмата, дните, посветени на легендарния Делю Войвода.
Преоблечени като занаятчии, търгвоци и абаджии, фотографи и просто като купувачи и зевзеци, организатори и граждани пресъздадоха истинска атмосфера на един пазарен ден от 20 век.

Събитието е част от традиционните Делюви празници в Златоград, организирани от Общината и Етнографския ареален комплекс. Възстановката "Един пазарен ден" ще пресъздаде атмосферата на градската чаршия от преди век. За празника се очакват туристи от цялата страна и гости от съседните гръцки селища. Директорът на Етнографския комплекс в Златоград Александър Митушев допълва:

“Тазгодишните Дельови празници са за 11 път и включват мероприятия, свързани със спорта, състезания за купата на Дельо войвода по баскетбол, представяне на книги, прожекция на филми в Златоград. Кулминацията ще бъде в неделя, когато правим възстановка на един пазарен ден от преди сто години.  Целият празник се оглася от викове на персонажите, които пресъздават атмосферата на пазарен ден в онова време“, допълни Митушев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама