Явор Гърдев и "Драконът" във Варна

20:20, 24 сеп 18 / Култура 25 1799 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Режисьорът Явор Гърдев, създал във Варна знаковите постановки „Бастард“, "Марат/Сад“, „Крум“, „Пухеният“ и „Калигула“ (2001-2008), се завръща с „Драконът“ от Евгений Шварц на сцената на Варненския драматичен театър.

Премиерата предстои на 3, 4 октомври 2018 година от 19 часа на Основна сцена.

Написана през Отечествената война, поставена веднага след нея, но свалена и забранена по времето на Сталин, пиесата „Драконът“ на блестящия руски разказвач Eвгений Шварц (1896-1958), поразява с актуалността си.

„Когато детските писатели започнат да пишат за възрастни, въображението им с болезнената си проницателност направо разбалансира света. Това е пиеса за дълбоките човешки интуиции и мотивации, по отношение на които политическите идеологии са само вторична маска, риторическо алиби“, обяснява интереса си към текста Явор Гърдев.

В постановъчния екип той е привлякъл, заедно с предпочитания си композитор Калин Николов, художничката Свила Величкова, костюмограф на постановките му „Чайка“ и „Пияните“. В титулната роля ще видим емблематичния Михаил Мутафов, изиграл главни роли във всички варненски постановки на Явор Гърдев. Същото се отнася и за Стоян Радев, който ще се превъплъти в ролята на Архиваря. В звездната главна четворка влизат още двама харизматични актьори – Михаил Билалов като Градоначалника и Ованес Торосян като Функционера. Плътно до тях се нарежда младото и перспективно попълнение във Варненския театър Ненчо Костов, комуто е поверена ролята на Героя в тази притча за въплъщенията на властта, както Явор Гърдев определя „Драконът“.

Наред с професионалистите от различни актьорски поколения: Константин Соколов, Станислав Кондов, Валентин Митев, Пламен Димитров, Адриан Филипов, Валери Вълчев, Николай Кенаров, Ивайло Иванов, Милена Кънева, Теодора Михайлова, Юлияна Чернева и Нели Вълканова, на сцената ще бъдат и най-младите: 16-годишната Александра Златева от Детско-юношеския театър „Златното ключе“ в ролята на Девойката и 7-годишния Здравко Кънчев от Детската академия “Питър Пан” при Кукления театър във Варна като Момчето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама