Бисер Петков: Отпадането на тавана на пенсиите е възможно

14:15, 25 сеп 18 25 1125 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отпадането на тавана за всички пенсии е възможно, но въпросът е дали това е справедливо и как ще се приеме от обществото. Коментарът направи социалният министър Бисер Петков по повод предстоящата дискусия за отпадането на тавана за всички пенсии и финансовите възможности на държавата да предприеме такава стъпка. Петков припомни, че към момента законодателството предвижда отпадане на тавана само за новоотпуснатите пенсии от началото на 2019-та година, а от средата на годината отпуснатите до края на тази година пенсии ще бъдат ограничени до 40 процента от максималния осигурителен доход.

Във връзка с насрочената за утре дискусия по инициативата за отпадане на тавана на всички пенсии, а не само на новоотпуснатите, социалният министър Бисер Петков отговори на въпроса дали държавата може да си позволи такъв допълнителен разход.

„Всичко е възможно. Въпросът е дали това би било справедливо и добре прието от обществото, защото действителните размери на някои от пенсиите, които са ограничени на максималния размер, е доста висок. Друг е въпросът доколко обществото ще възприеме, че тези пенсии са справедливо изчислени, защото за времето преди 97 година няма регистър на осигурените лица и не е тайна, че съществуват и опити за измами чрез представяне на неверни документи“, посочи министър Петков.

Министър Петков припомни, че в Кодекса за социално осигуряване е заложено отпадане на тавана за новите пенсии от началото на следващата година и повишаване на размера на старите максимални пенсии до 1040 лева от 1 юли - норми, гласувани във връзка с промяната на формулата за изчисляване на пенсията и повишаване на справедливия подход.

Колкото до дискусията утре социалният министър обясни: „Нека мине утре дискусията да видим какви са нагласите, какви са аргументите. Така че ние не влизаме в тази дискусия с предварителна нагласа, по-скоро ще участваме, защото е инициирана от парламента и на нея ще се разглеждат петициите на пенсионерските организации“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама