Готвят спешни промени в НК в борбата с нелегалния алкохол и цигари

16:11, 25 сеп 18 / Политика 25 1741 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавата готви в съкратени срокове промени в член 234 на Наказателния кодекс, с който да се затегне контролът на производството на алкохол и цигари. Това стана ясно след проведена срища между финансовия министър Владислав Горанов, главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Младен Маринов и правосъдния Цецка Цачева и директора на Агенция „Митници“ Георги Костов, предаде БГНЕС.

Участие в срещата взеха и председателите на две от комисиите в НС Данаил Кирилов и Емил Димитров. Цецка Цачева обеща още днес в спешен порядък в Министерството на правосъдието да сформира експертна комисия за изработване на промените в Наказателния кодекс.

Плановете са текстовете до края на следващата седмица да влязат за разглеждане в Народното събранието. Председателят на ресорната парламентарна комисия Данаил Кирилов заяви,че въпреки съкратените срокове, депутатите ще разгледат внимателно текстовете и няма да се стигне до претупване.

Нелегалното производство на акцизни стоки ще бъде преследвано като престъпление. Това ще бъде записано в Наказателния кодекс, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Към момента се наказват единствено притежанието и продажбата на нелегално произведени цигари и алкохол, но не и производството им.

С други промени в закона ще бъде въведен и регистрационен режим за машините и съоръженията, чрез които се произвеждат акцизните стоки. Срокът за разписване на промените е до края на следващата седмица.

Решението за промените в закона е взето на среща, организирана от финансовия министър и с участието на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, на правосъдието Цецка Цачева и на председателя на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама