Тръмп в ООН с критики срещу глобализма и Иран, благодари на Ким Чен Ир

07:50, 26 сеп 18 / Свят 25 1525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заклейми в речта си пред Общото събрание на ООН глобализма и приветства страните, управлявани от лидери националпопулисти, включително авторитарни лидери, предаде БТА.

"Ние отхвърляме идеите на глобализма и подкрепяме доктрината на патриотизма", каза Тръмп, както и добави, че "САЩ винаги ще избират независимостта и сътрудничеството пред глобалното управление, контрол и доминация".

"САЩ няма да ви казват как да живеете, работите или как да почитате вярата си. Само ви молим да уважавате суверенитета ни в замяна", допълни Тръмп, както и заяви, че мирът, благоденствието и демокрацията могат да процъфтяват единствено в рамките на силни суверенни държави със здрави национални граници и настоя, че бежанците трябва да остават близо до родината си, а не да бъдат разселвани още по-далеч в чужбина.

Тежки думи по адрес на Иран и благи към Северна Корея още изрече президентът на САЩ в обръщението си към Общото събрание на ООН тази вечер. В началото на речта си той отправи благодарност към лидера на Северна Корея Ким Чен Ун за "куража", проявен в усилията за постигане на трайно помирение на Корейския полуостров, но допълни, че санкциите срещу Пхенян ще останат в сила, тъй като предприетите до този момент стъпки за премахване на севернокорейската ядрена програма са недостатъчни.

Американският президент определи иранските лидери като "корумпирана диктатура", която граби собствения си народ, за да финансира агресия в чужбина. Затова и Доналд Тръмп призова за дипломатическа изолация на Иран, като го обвини за дестабилизацията на Близкия изток.

"Иранските лидери сеят хаос, смърт и разруха, те не уважават съседите си и границите или пък суверенните права на нациите. Не можем да позволим на най-големия спонсор на тероризма в света да притежава най-опасните оръжия на планетата", каза Тръмп, както и обеща да се противопостави на Техеран с регионален стратегически съюз, в който ще влязат Египет, Йордания и арабските държави от района Персийския залив.

Тръмп и потвърди намеренията си да санкционира износа на ирански петрол след 5 ноември, а също и се закани да наложи допълнителни санкции, ако Иран не се съгласи на ново споразумение за ядрената и ракетната си програма. Американският лидер повтори и заканата си, че Съединените щати ще отговорят на всяка употреба на химическо оръжие от страна на сирийския президент Башар Асад срещу бунтовниците и мирното население в Идлиб.

Също така - по време на речта си, Доналд Тръмп подкани и страните от ОПЕК да увеличат добивите си, за да компенсират очакваното намаление на иранския износ. Призивът му спря за малко поскъпването на суровината, но сортът "Брент" остана над 82 долара за барел - най-високата цена от 4 години насам.

Американският президент похвали Полша за усилията й да разнообрази енергийните си източници и заяви, че Германия ще стане напълно зависима от руската страна, ако не промени веднага политиката си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама