Избират десетте най-четени книги в Пловдив

17:00, 26 сеп 18 / Култура 25 1367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кампания за избор на десетте най-четени български книги от учениците организират в град Пловдив по повод 1 ноември- Деня на народните будители.

Целта на кампанията е да се проучи каква българска литература четат учениците и в същото време насочване на вниманието им към нея.

Гласуването ще се проведе от 20.09. до 25.10.2018 г. Право на глас имат всички ученици от I до XII клас от общинските, държавните и частните училища  в Пловдив. Участниците ще могат да гласуват многократно, но

В „Детски отдел“ на НБ „Иван Вазов“, в училищата и читалищата ще бъдат поставени урни за гласуване с хартиена бюлетина.  Може да се гласува и в електронен вариант на специално подготвена за целта платформа и фейсбук страницата „Насърчаване на ученическото четене“, създадена още за първата кампания през 2016 г.

В страницата във Facebook могат да се качват отзиви за книги, включително и под форма на снимки или видео. При гласуването, независимо от формата, задължително се изисква аргументация на избора. Най-интересните отзиви  ще бъдат наградени.

Класирането на десетте най-четени български книги ще се определи в три възрастови категории: I – IV клас; V – VII клас; VIII – XII клас.

В периода на гласуването ще се провеждат съпътстващи инициативи, информация за които ще бъде публикувана във фейсбук страницата на кампанията – срещи с автори, представяния на любими книги, дискусии.

На 05.11.2018 г. в отдел „Методичен“ на НБ „Иван Вазов“ ще се разиграе томбола с много награди за всички, участвали в гласуването.

Тържественото обявяване на 10-те най-четени български книги от учениците в Пловдив и награждаването ще се проведе на  08.11.2018 г. в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“.

Организатори са Народна библиотека „Иван Вазов“ - Пловдив, Община Пловдив - отдел „Образование“ и Регионално управление на образованието и е в съответствие с „Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността 2014 – 2020 година“ на МОН и утвърденото сътрудничество между трите институции. Партньори са СНЦ „Писалка и перо“, училищата и училищните библиотеки и издателство „Коала прес“ ООД – Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама