Защо портокалите добиват морав цвят?

19:40, 26 сеп 18 / Любопитно 25 1092 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австралийски учени разгадаха тайната защо някои портокали изведнъж се сдобиват с морав цвят, след като бъдат прясно нарязани с нож, съобщава ДПА, питирана от БТА.

Изследването било проведено, след като домакинята Нети Мофит, жителка на предградие на Бризбейн, забелязала странното явление. Тя разрязала пресен портокал за своя 2-годишен син, който бързо след това станал с пурпурен цвят.

"Цитрусът изглеждаше, сякаш някой го е потопил в мастилница, каквато няма вкъщи", коментира изумената австралийка. Плодът бил с непроменен вкус, въпреки нездравия си цвят. Учените установили, че реакцията се получава след като портокалът влезе в контакт с наострен нож.

Стюарт Карсуел от здравното ведомство на Куинсланд провел редица тестове. Оказало се, че антоцианините, антиоксидантите, влизащи в състава на този цитрусов плод, реагират на стоманените частици на наскоро наточеното острие на ножа. При този процес портокалът става с морав цвят там, където е преминал металът. От здравното ведомство уточниха, че портокалите с променен цвят не са опасни за хората, които ги консумират.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама