Британски сайт разкри истинската самоличност на единия от нападателите на Скрипал

08:10, 27 сеп 18 / Свят 25 1236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Истинската самоличност на единия от мъжете, издирвани от Великобритания за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри, е Анатолий Владимирович Чепига. Това съобщи лондонският в. "Дейли телеграф" и добави, че става дума за руски полковник с награди, предаде БТА.

По-рано този месец британски прокурори обвиниха двама руснаци - Александър Петров и Руслан Боширов, в опит за убийство чрез отравяне с Новичок на Сергей Скрипал и дъщеря му през март в южния английски град Солсбъри. Тогава прокурорите казаха, че заподозрените вероятно са използвали фалшиви имена, за да влязат във Великобритания.

"Дейли телеграф" разкри, че истинското име на Боширов е Чепига, като се позова на свое разследване, проведено съвместно със сайта "Белингкет", който пише по теми, свързани с разузнаването.

Изданието съобщи, че Чепига е на 39 години и е офицер от руското военно разузнаване ГРУ. Бил е в Чечения и е награден с най-високото държавно отличие Герой на Руската федерация.

Засега няма коментар от Москва на най-новите обвинения на "Белингкет".

Петров и Боширов се появиха по държавния руски телевизионен канал Ар Ти. Двамата казаха, че са били в Солсбъри като туристи и нямат нищо общо с отравянето с Новичок, който според Лондон, е бил нанесен върху бравата на входната врата на Скрипал.

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън написа в Туитър, че истинската самоличност на единия от заподозрените от Солсбъри е разкрита и че зад нея стои руски полковник. Впоследствие обаче туитът е бил изтрит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама