Български изобретения обраха златните медали на Международния технически панаир

11:50, 27 сеп 18 25 1918 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продукти на български фирми обраха златните медали от Международния технически панаир. Общо 29 експоната бяха отличени в Конкурса за иновации, а 17 от тях са разработки на наши предприятия. Наградите бяха връчени на церемония във Виенския павилион на Международен панаир Пловдив, който организира деловия форум.

България е пред прага на ускорено развитие, за тази година очакваме 4% ръст на икономиката, заяви ресорният заместник-министър Лъчезар Борисов в приветствието си към изложителите. Машиностроенето, електрониката, електротехниката са интересни отрасли за инвеститорите, а Международен панаир Пловдив е институция, която изпълнява приоритетите на правителството за интернационализация на българския бизнес, добави той.

Сред отличените изделия на наши фирми са иновации в световен мащаб, като експонатите на рекордьора по златни медали - „Елпром Троян“. Компанията получи 4 приза за продукти в сферата на мониторинга и защитата от аварии при работата на електромоторите. Чрез тези постижения новости от автомобилостроенето се внедряват в електротехниката, обясниха създателите. Според експерти разработките са на границата на Индустрия 5.0. „Елпром Троян“ бе удостоен за втори път с Голямата награда за дизайн на панаирна експозиция заради авангардната визия на щанда.

Световна новост е и супермощният слънчев колектор за топла вода на производител от Силистра. Скоро на пазарите в Европа и САЩ ще се появи интегрирана бизнес система – облачно решение от висок клас, на наша софтуерна фирма. Панаирно злато спечели и система с фискална памет за бензиностанции на самообслужване, която пести разходи за персонал. Приз получи и битумен продукт, с чиято помощ фрезован отпадъчен асфалт може отново да се използва при ремонти на пътища. Мини мандра за малки количества сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко също е сред призьорите.

Носител на авторитетната награда стана и автомобилът KUV 100 на индийската марка „Махиндра“. Тя дебютира у нас на „Ауто сити Пловдив 2018“.

Конкурсът е в пет категории: “Машиностроене”, “Електроника и електротехника, роботика, информационни технологии, телекомуникации, офис техника”, “Транспорт и автосервизно оборудване”, “Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа промишленост”, “Строителство”. Начело на комисията беше Кирил Войнов, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Наред със „златните експонати“ посетителите могат да видят още много нови продукти и услуги в експозициите на 550 чуждестранни и български фирми, участващи в Есенния панаир, който продължава до 29 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама