Работници от „Костал“ стачкуват с искане за по-високи заплати

11:15, 28 сеп 18 25 1558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работещи в пазарджишкия филиал на немската фирма „Костал“ тази сутрин излязоха пред портала на предприятието на стачка с искане за по-високи възнаграждения. Около стотина души от първата смяна се включиха в проявата на недоволство, която обаче продължи много кратко.

Хората останаха навън за не повече от двайсетина минути, после от ръководството им бе съобщено, че стачката е незаконна и участниците се принудиха да отидат на работните си места, предаде "Дарик".

Засега не се посочва организатор на стачните действия. В предприятието няма синдикални структури, а само работнически комитети, чиято роля е да защитават правата на наетите във фирмата.

Въпреки провала на първия протест обаче, се очакват и следващи - на служителите от втората смяна, която започва в 14.00 ч. и нощната - от 20.00 ч. Събират се и списъци на желаещи да се присъединят към проявата.

Намеренията на протестиращите са били днес да прекъснат работата на предприятието за 2 часа, а на 1 октомври да спрат производствените линии. Вчера техни представители са провели разговори с управителя на дружеството Йоахим Грабовски. Обяснено им е, че е незаконно да се спира производството, след като недоволните са под 50%. За момента изглеждало, че са се отказали от по-крути действия. Затова и днешната проява била изненадваща дори за ръководството.

Преговорите за по-добро заплащане текат от месец. Междувременно лично Грабовски уверил работниците, ще се има постепенно повишение на заплатите, но за целта трябва да се намали бракът, а той за момента е висок. Освен това фирмата в момента строи нов цех, което отнема средства. След пускането му може да се освободят пари, които да се насочат за подобряване на възнагражденията.

Към момента, по неофициална информация, най-ниската стартова заплата е близо 900 лева. Към тях се прибавят плащания за нощен труд и почивни дни, както и бонуси. След приспадане на данъци и осигуровки обаче чистата сума е около 750 лева, твърдят работещи в предприятието и казват, че това е недостатъчно за трисменен режим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама