Македония излиза на референдум за името

08:00, 30 сеп 18 / Свят 25 1169 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонците са призовани да дадат мнението си дали подкрепят евроатлантическата интеграция на държавата си чрез промяна на името й, съгласно договора с Гърция. Жителите на страната трябва да отговорят на въпроса "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?".

Съгласно договора от Преспа между правителствата от Скопие и Атина, името трябва да съдържа думата "Северна". И ако резултатът от вота е положителен, а по-късно договорът бъде ратифициран, Гърция ще оттегли възраженията си за членство на Скопие в НАТО и Европейския съюз.

По време на кампанията премиерът Зоран Заев призова сънародниците си за активно участие в допитването и да гласуват за по-добро бъдеще на Македония. В същото време президентът на Македония Георге Иванов заяви, че той няма да гласува в допитването. Той припомни на сънародниците си, че участието в референдум не е задължително и изрази очакване за "мъдър отговор".

Иванов определи Преспанския договор като посегателство върху правото на самоопределение на народа му и призова сънародниците си към бойкот.

Агитационната кампания премина без участието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която определя договора с Гърция като най-лошото възможно решение за Македония, защото с него страната губи името и идентичността си и променя конституцията си, отбелязва БНР.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Македония Християн Мицкоски заяви, че всеки македонец трябва да следва сърцето си на референдума за новото име на страната. "Договорът за името с Гърция отнема идентичността на македонците и дава лост в ръцете на гърците да блокират членството на Македония в ЕС и НАТО когато и както си поискат", смята Мицоски.

В 19 ч. бойкотиращите референдума в Македония обещават голям протест пред парламента - в минутата, в която денят за гласуване ще приключи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама