Нинова: Здравната реформа е геноцид

13:55, 28 сеп 18 / Политика 25 1779 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Остри реплики си размениха БСП и ГЕРБ по време на парламентарния контрол. В декларации от трибуната на парламента опозиция и управляващи взаимно се обвиниха за икономическото състоянието на страната. Повод за декларациите стана предстоящият Международен ден на възрастните хора на 1 октомври.

"Здравната реформа не е реформа, това е здравен геноцид", каза председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова, която прочете декларация от името на групата от трибуната на Народното събрание.

„1 октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора. В този ден отдаваме уважението си към хората от третата възраст и приноса им към изграждането на нашето общество. Честит да е празникът Ви. Но го казвам с уважение, но и с тъга и с извинение, че днес 1,5 млн. пенсионери живеят на прага на бедността. Обръщам се към управляващите с укор, че отхвърлиха Закона за възрастните хора и че отхвърлиха искането ни за преизчисляване на всички стари пенсии. В същото време се предлага реформа в здравната система, според която трябва да се плащат 12 лв. допълнително застраховка. Защо държавата и днес не плаща дължимите осигуровки за пенсионерите? Кога ще върнете онези 1,5 млрд. лв., които Симеон Дянков взе от Здравната каса?“, коментира Нинова.

Тя посочи, че вместо това управляващите са натоварили българските граждани допълнително. „Това не е здравна реформа, това е здравен геноцид“, каза още Нинова.

Тя припомни, че от 1 юли се увеличиха токът и цената на водата. „Освен това КЕВР е решила да увеличи и цената на природния газ с 14% от 1 октомври. Как ще се отрази това на живота на българите? На цените това ще се отрази с ценови шок. Освен обещаните 300 лв. минимална пенсия от „Обединени патриоти, тя ще се увеличи догодина с между 2 и 5 лв. Забрави се обещанието на управляващите, че няма да вдигнат данъци и осигуровки – ето това е нашата държава“, обясни Нинова.

Изказването на лидера на БСП прерасна в политическа оценка за управлението на страната и завърши с призив: "Ключови обекти на националната сигурност да останат държавна грижа и да служат за вашето благосъстояние, на народа. Към вас се обръщаме: вече не е въпросът една партия да стане, друга да седне във властта. Въпросът е този модел на разграбване на държавното богатство трябва да се смени", посочи Нинова.

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски реагира към обвиненията на левицата: "Тази система, която сте тръгнали да сменяте, вече десета година се лекуват раните от вашето 70-годишно управление, грабежи, кражби. Сега ще ходите при народа. Ами вие ходите три пъти при народа и три пъти вместо червени бюлетини - червени картони", каза Гърневски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама