Скандал! "Битият" репортер на "Господари на ефира" се оказа симулант

14:47, 28 сеп 18 25 9202 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Скандални записи от видеокамери показват, че репортерът на "Господари на ефира" Димитър Върбанов всъщност не е бил брутално пребит от обекти на свой репортаж, както се твърдеше в последните дни.

Mediapool тиражира записите от две видеокамери, които показват как репортерът е изведен (макар и принудително) от хората в складово помещение във Велико Търново и как с театрален отскок на земята симулира сблъсък. 

Случаят предизвика реакцията на премиера Бойко Борисов от Ню Йорк, който в четвъртък "разпореди" извършителите да бъдат задържани и срещу тях да бъде стоварена "цялата строгост на закона". Малко по-късно Районната прокуратура обвини двама души в причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди и ги задържа за 72 часа.

Записът от едната камера показва как хората в склада избутват Върбанов от помещението, но и дума не може да се каже за нанасяне на удари.

Камерата, разположена от външната страна на вратата, показва как репортерът Върбанов сам пада на земята, докато оператор от екипа на "Господари на ефира" започва да го снима. "Пребитият" Върбанов остава на земята за известно време, подпрян на лакът и говори пред камерата. След това ляга по гръб, а операторът му звъни по телефона.

 

 

На мястото на събитието пристигат двама полицаи. По това време Върбанов продължава да лежи по гръб, държейки се с дясната ръка за лицето. Униформените му помагат да стане, след което, олюлявайки се и куцайки с единия крак, репортерът отива до пейка наблизо, давайки вид, че физическото му състояние не е добро.

Всички видеа можете да видите в материала на Mediapool.

Първи за "побоя" заговори самата Нова телевизия, при това - в централната си новинарска емисия. Тогава се говореше за "нападение над журналист", който е освидетелстван и приет в болница "с наранявания по ръцете и комоцио".

Пред Mediapool самият Върбанов отрича да е бил пребит и твърди, че никога не е заявявал подобно нещо.

Вчера БЛИЦ тиражира и статус на колежката му Ева Веселинова, която вече е и ежедневен коментатор в предаването "На кафе" по Нова телевизия. В него русокосата репортерка заявява "Това е престъпление срещу професията и личността! Гавра с разследващата журналистика! Вършим работата на всички институции, помагаме на когото, с каквото можем и накрая това... А МВР??? О, тях винаги ги няма! Хората се колят и стрелят по улиците, а те винаги нищо не са разбрали и винаги досъдебното производство е срещу неизвестен извършител, който всъщност на всички е известен, освен на Прокуратурата!!! Абсурдистан! Срам и позор!  Да видим сега какви ще ги свършат "разследващите" органи..." Проверка в профила й отпреди минути показа, че статусът е изтрит.

Оказа се, че на доверие, без да е 100% ясна фактологията по случая, Върбанов получи подкрепа и от Асоциацията на европейските журналисти.

АЕЖ разпространи позиция по случая, в която остро осъди посегателството над Върбанов, посочвайки, че "провалът на институциите в борбата срещу организираната престъпност и корупцията се превръща и в заплаха за журналистите, разследващи подобни случаи".

От организацията припомнят, че съвсем наскоро други разследващи журналисти понесоха последствията от работата си, вместо предполагаемите нарушители.

"Преди дни, журналистът от сайта "Биволъ" Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро бяха задържани от полицията, по време на тяхно разследване за предполагаемо унищожаване на документи, доказващи корупция в особено големи размери. Случаят получи сериозен международен отзвук и предизвика притеснения за свободата на изразяване в България. В сряда, деня на нападението над Върбанов, шест авторитетни международни организации се обърнаха с отворено писмо към премиера Бойко Борисов заради инцидента със Стоянов и Биро", напомнят от АЕЖ.

Българският офис на асоциацията настоя за своевременно наказание за нападателите на Върбанов, както и за "адекватни мерки за защита на журналистите от насилие".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама