Майките на деца с увреждания отново излизат на протест на 2 октомври

16:13, 30 сеп 18 25 1159 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Системата убива, системата е блокирала”, под този надслов ще протече поредният национален протест на майките на деца с увреждания след 120 дни палаткови лагери в страната. Според Кристина Николаева, която е сред организаторите на протестите в цялата страна, има зародиш на реформа, но сякаш управляващите тупат топката. Майките настояват да бъде приет внесеният в парламента от омбудсмана закон за личната помощ.

 Тя отбеляза, че с промените в закона за хората с увреждания все пак е залегнала идеята за индивидуална оценка на потребностите: "Все още не е направена група за изготвяне на методологията, но се надяваме индивидуалната оценка да се прави на базата на ICF - стандарт за оценка на функционалността на хората с увреждания, приет от преди около 10 годни от СЗО".

В съобщението до медиите за протеста на 2 октомври се казва: "Тази зима отново ще умрат изоставени, отхвърлени, гладни и унизени хиляди", предаде Дарик.
Кристина Николаева припомни миналата зима: "Всички плакахме на новините за умрелите деца до умрелите си родители, излязоха новини за "Хризантема", за това, което се случва с децата в центровете за настаняване от семеен тип, както и с възрасни с увреждания. Ние и възрастните наричаме деца, защото те и възрастни да станат, пак ще са си деца".

Според нея до реална реформа няма да се стигне: "Дори и да се работи в момента с така написаните закони, реална реформа не може да се направи само в една област и само с един закон. Ако си говорим за реална реформа, би трябвало да започнем от промяна на медицинската експертиза, защото тя е заложена във всички закони. Тя не е справедлива, защото не е справедливо спрямо процента ТЕЛК да определяш нуждите от подкрепа, защото не дават данни за функционалността, потребностите и реалните нужди на човека. От друга страна, зимата наближава. По неофициални данни 3000 хора с увреждания миналата година са починали през зимата заради увреждането и социалната политика, която се води към тази наша общност - глад, мизерия, студ, невъзможност да обслужиш нуждите си, които са предизвикани от увреждането".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама