Порт Роял - най-голямото пиратско свърталище

19:40, 01 окт 18 / Любопитно 25 1083 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В разцвета на пиратството в Карибите, преди повече от 400 години, земетресение и цунами заличава Порт Роял - най-голямото пиратско свърталище. Днес руините на града лежат под водите на пристанището на Кингстън в Ямайка.
 
На 7-ми юни 1692 г. след силен трус само за минути морето поглъща 2/3 от града. Вълна цунами помита останките от селището, хиляди  загиват.
 
По онова време Порт Роял бил основно пристанище на пиратите, където те поделяли и харчели заграбените богатства от испанските кораби. Моралът не бил на почит: страстта към алкохола, хазарта и проституцията разцъфтявала, заради което Порт Роял бил наричан и Град на греховете.

Улиците на града гъмжали от бордеи и кръчми, в които за една вечер се печелели и се губели огромни суми пари, алкохолът се леел като река. Именно заради това разрушителният трус е определян като божие наказание.
 
Един от най-известните разбойници, кръстовали кръчмите на Порт Роял, бил сър Хенри Морган. Той бил толкова дързък, че нападал направо цели испански градове.

Апокалиптичното събитие е интересно и с това, че е единственото земетресение в историята, което може да бъде определено точно по време. През 1960 г. от дъното на морето е изваден джобен часовник, спрял на 11:43 часа.

Днес Порт Роял е малко рибарско селце и туристическа атракция, заради славната си и греховна история на разгул и непокорност от средата на 17 в. В селото, което може да се обходи за 20 минути, обаче има музей, събрал останките от живота преди земетресението.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама