Безплатни мамологични прегледи ще правят в три града у нас през октомври

12:15, 01 окт 18 25 1973 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десет болници в София, Пловдив, Варна и Стара Загора ще правят безплатни мамологични прегледи през октомври в рамките на кампания за борба с рака на гърдата, организирана от Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Света София".

Доктор Тихомир Гемеджиев - началник на отделение по гинекология за хирургия на млечната жлеза в болница "Света София" сподели пред БНР, че интересът към заболяването и профилактиката му нараства през годините. В рамките на кампанията не се изисква направление от личен лекар и могат да се прегледат и здравнонеосигурени пациенти, изтъкна той. Ако дамите пропуснат срока, но желаят преглед при професионалист, те трябва да поискат талон от личния си лекар и прегледът отново няма да им струва нищо, ако са осигурени.

"Горе-долу около 3600-3800 са откритите случаи на рак на гърдата при жените само за България. За съжаление, около 1200 жени губят живота си от това заболяване ежегодишно. В евроевропейски мащаб сме горе долу в средата на класацията. Това заболяване е по-често при високо напредналите държави като Германия, Франция, Италия. Няма обяснение" 

Много са причините, които могат да отключат заболяването, включително генетичният. Технологията е способна да открива болестта в много ранен стадий и дава добри шансове за лечение, поради което се препоръчват и редовни профилактични прегледи, а на жените - да преглеждат гърдите си и сами редовно в банята 

Подробности за инициативата се очакват по-късно днес на пресконференция на организаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама