Манолова: Законът за хората с увреждания е осакатен, министър Петков да поеме отговорност

13:05, 01 окт 18 25 1146 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Социалното министерство се отказва от разписването на личната помощ в отделен закон, както и от голяма част от предложенията на протестиращите майки, заложени в проекта на закона за хората с увреждания.

Това заяви националния омбудсман Мая Манолова, часове преди заседанието на Съвета за интеграция на хората с увреждания, на което ще бъде обсъден проектът, преди да влезе за гласуване от правителството и парламента, съобщава Nova.

Манолова посочи, че в обновения вариант няма промяна в начина на отпускане на помощните средства и медицинските изделия, а създаването на орган, който ще оценява потребностите на хората с увреждания, е отложено за далечното бъдеще.

„Отпада личната помощ, отпада фондът за достъпна среда и лична мобилност, отпада фондът „Трудова заетост“, отпада подкрепената заетост, финансирането по проекти на организации на хората с увреждания. Всичките ни бележки по отношение на това, че трябва да се предвидят здравни осигуровки на хората, които отглеждат човек с тежки увреждания и други осигуровки, така че да не са извън системата, не са взети предвид. Нищо не се променя по отношение на помощните средства и медицинските изделия. Новият орган се оставя някъде далеч, много далеч в бъдещето“, посочи омбудсманът.

„В крайна сметка това не е една имитация на реформа, това е подигравка. Редно е и е честно социалният министър да каже кой го е накарал да осакати закона. Нека той си понесе отговорността и да каже“, призова Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама