Затвор за Жан-Клод Арно, сексскандалът около когото спря Нобеловата награда за литература

15:40, 01 окт 18 / Свят 25 1464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Признаха за виновен мъжът, който е в центъра на скандала за сексуално насилие и финансови престъпления, който опетнява Шведската академия, която връчва Нобеловата награда за литература. Жан-Клод Арно получи две години затвор за изнасилване през 2011 г.

Окръжният съд в Стокхолм обяви, че решението за присъдата е било взето единодушно от съдебния състав. Прокурор Кристина Войт настоя за три години затвор за Арно, който е женен за члена на Шведската академия Катарина Фростенсон.

Жан-Клод Арно, който е основна фигура в културния живот в Швеция, беше директор на културния център "Форум", субсидиран от Шведската академия. Женен е за поетесата Катарина Фростенсон, бивш член на Шведската академия. През пролетта Арно беше обвинен в двукратно изнасилване на жена през 2011 г.

Миналата есен пък 18 жени го обвиниха в сексуални посегателства или тормоз. Арно беше заподозрян, че е издавал имената на Нобеловите лауреати, но за това не е правено разследване.

Заради скандала осем членове на Шведската академия подадоха оставки. Сред тях бяха съпругата му Катарина Фростенсон и Сара Даниус, първата жена в историята на организацията, заемала поста постоянен секретар.

Арно отрича всички обвинения. Шведската академия променя устава си и тази година няма да присъжда Нобелова награда за литература.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама