Майките на деца с увреждания започват серия протести

07:30, 02 окт 18 / Общество 25 1120 Шрифт:
Topnovini

От днес майките на деца с увреждания в цялата страна започват серия протести до постигане на всички реформи. Протестиращите искат реформи в социалната система, в здравеопазването, в образователната и в съдебната система и настояват тези реформи да започнат веднага.

Вчера стана ясно, че новият Закон за хората с увреждания се отлага поради несъгласието на финансовото министерство с част от промените. Това стана след почти тричасово заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, а омбудсманът Мая Манолова определи закона като осакатен.

Правителството беше обещало той да бъде гласуван в парламента до края на септември. Протестиращите майки на деца с увреждания са категорични, че ще търсят отговорност от премиера.

Те са недоволни, че от закона са извадени всички предложения за реформа като тези за личната помощ, фонд "Достъпна среда и лична мобилност", фонд "Трудова заетост", подкрепената заетост, както и финансирането по проекти на организации на хората с увреждания.

В съобщението до медиите за протеста на 2 октомври се казва: "Тази зима отново ще умрат изоставени, отхвърлени, гладни и унизени хиляди". По неофициални данни 3000 хора с увреждания миналата година са починали през зимата заради увреждането и социалната политика, която се води към тази наша общност - глад, мизерия, студ, невъзможност да обслужиш нуждите си, които са предизвикани от увреждането, съобщават протестиращите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама