Имиджът на САЩ се влошава при управлението на Тръмп

14:30, 02 окт 18 / Свят 25 1099 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Имиджът на САЩ сред традиционните им съюзници се е влошил още повече след една година, по време на която американският президент Доналд Тръмп засили нападките си срещу страни като Германия и Канада. Това показа проучване на американската неправителствена организация "Пю рисърч сентър", цитирано от Reuters и БТА. 

В проучването са участвали 26 100 респонденти от 25 страни. То показва, че те имат повече доверие в лидерските способности на руския президент Владимир Путин и тези на китайския му колега Си Цзинпин, отколкото на Тръмп. Към президента на САЩ изразяват доверие 27 на сто от участниците. В същото време 30 на сто се доверяват на Путин, а 34 - на Си Цзинпин. Германската канцлерка Ангела Меркел е единствената, подкрепяна от мнозинството участници, с доверие от 52 на сто. Френският президент Еманюел Макрон е зад нея с от 46 на сто.

Само 6 на сто от мексиканците, 7 на сто от испанците, 9 на сто от французите и 10 на сто от германците са изразили доверие във външната политика на Тръмп, отбелязва ТАСС. В 20 от 25-те страни, включени в проучването, мнозинството не е изразило доверие към американския президент.

Само 30 на сто от германците, 38 на сто от французите и 39 на сто от канадците са изразили позитивно отношение към САЩ, но и в трите страни популярността на Вашингтон бележи спад спрямо миналата година. Мексиканците са подобрили донякъде мнението си за северните си съседи, достигайки одобрение от 32 на сто. Позитивно отношение са изразили и 26 на сто от руснаците.

При администрациите на Барак Обама и Джордж Буш-младши над 50 на сто от канадците и мексиканците изразяваха положително отношение към САЩ, припомня ТАСС.

Най-позитивно отношение към САЩ са показали в Израел, Филипините и Южна Корея, с одобрение най-малко 80 на сто.

След встъпването си в длъжност през януари миналата година Тръмп изтегли САЩ от международни споразумения, включително споразумението за климатичните промени и за ядрената програма на Иран. В същото време той се сближи с авторитарни лидери като Путин и севернокорейския президент Ким Чен-ун, а критикува съседите си и съюзници от НАТО, припомня Ройтерс. След среща на Г-7 в Канада през юни, Тръмп отказа да подпише съвместното изявление със съюзниците на САЩ и нарече домакина Джъстин Трюдо "много нечестен и слаб". Освен това американският президент неведнъж е отправял нападки срещу Германия за търговския й излишък, ниско равнище на разходите за отбрана и зависимостта от руски газ.

Произнасяйки реч пред Общото събрание на ООН миналата седмица, Тръмп разсмя световни лидери, заявявайки, че е постигнал повече за двете години, през които е начело на Белия дом, от почти всяка администрация в историята на САЩ.

Въпреки рейтинга на Тръмп цели 63 на сто от участниците смятат, че светът е по-добре при лидерската позиция на САЩ. Само 19 на сто биха предпочели Китай да заеме тази роля.

Съюзниците на САЩ не одобряват позицията на администрацията на Тръмп за гражданските свободи. Мнозинството канадци, британци, французи, германци, австралийци и мексиканци смятат, че правителството във Вашингтон не зачита личните свободи на народа. Голямото мнозинство в 19 от 25 страни, участвали в проучването, казват, че САЩ не вземат предвид техните интереси, водейки международната си политика.

Проучването е извършено в периода от май до август тази година. Участвали са над 900 души от всяка от проучените страни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама