Какво се случва с “Господарите”? Скандалите с предаването не спират

14:21, 02 окт 18 25 41913 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Краят на миналата седмица бе белязан от скандални видеоматериали, разкриващи как репортерът на “Господари на ефира” Димитър Върбанов манипулира разследване срещу склад, в който използват хранителни продукти с изтекъл срок на годност. За да засили внушението на обекта, репортерът внуши, че е бил бит от служителите на склада. Кадри от охранителните камери обаче показаха, че той сам пада и лежи, имитирайки последствията от нанесен му побой.

След скандала, от екипа на “Господари на ефира” отрекоха да са знаели предварително за манипулацията. По техните думи, никога от екипа им не е тръгвала информация, че Върбанов е бил бит.

Както първо ТОПНОВИНИ показа, кешовете от Google и постовете от членове на екипа и продуцентската компания, показват точно обратното. Междувременно и до ден днешен не стана ясно как Новините на НОВА са приели на доверие информацията от “Господари на ефира” и защо пуснаха обекти на сайта и в новинарската емисия, от които става ясно, че Върбанов е бит. Във вчерашния епизод на предаването Димитър Върбанов поднесе извиненията си и получи наградата “Златен скункс”.

Не става ясно обаче каква санкция очаква операторът на екипа, който също участва в постановката, режисирайки репортера. Нещо повече - операторът намества ръката му за по-добър кадър и вика полиция.

Продуцентите на предаването не дадоха отговор на няколко основни въпроса:

  1. Защо смениха тезата си от “Върбанов е бит” на “упражнена е агресия срещу Върбанов”? Как по веригата Върбанов-“Господари на ефира”-Нова телевизия се стигна до тезата, че репортерът е бит?
  2. Разполагали ли са със суровия материал? Ако това е така и репортажът е монтиран в офисите на “Господари на ефира”, значи продукцията е знаела за какво става дума всъщност.
  3. Ако “Господари на ефира” нямат суров материал или Върбанов сам е монтирал материалите си - то какъв механизъм за контрол на качеството и спазване на основните журналистически принципи е изработен в екипа?
  4. Какви мерки ще предприеме екипът на шоуто, за да гарантира коректността на публиистичните си материали?

 

Освен продуцентите на “Господари на ефира” отговор на тези въпроси може да даде и Люба Ризова, която от 2015-а е консултант именно на разселдващия екип на предаването.

В последните дни из жълти и недотам жълти медии се появиха хипотези за предстояща смяна на шефа на новините в bTV Венелин Петков. Според информациите именно Ризова се гласи да се върне на поста, който освободи след като Павел Станчев стана директор в телевизията. Дали е вярно - още не знаем, но е показателно и мълчанието на консултанта на “Господари на ефира”.

И докато този скандал отшумява из социалните мрежи започват да излизат още примери за спорни публицистични материали на предаването.

Бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров днес сподели в личния си профил притеснителни съмнения и документи, свързани с друг репортер на предаването. Копираме думите му без редакторска намеса:

В Пловдив има една ПР-ска фирма - "Студио Густо" ЕООД. Едноличен собственик и управител е Илиян Емилов Велков. Не се сещате кой е той ли? "Густо ми е, Велков", репортерът в Пловдив на "Господари на ефира", това е той. През 2016 г. тази ПР-ска фирма подписва 18-месечен договор с Медицинския университет в Пловдив за информационни услуги за над 7000 лв. Свършва срока на договора и през февруари 2018 г. в "Господари на ефира" се появяват поредица от предавания, които обвиняват Медицинския университет-Пловдив и ректора, чийто подпис иначе стои под този договор за обслужване от ПР-ската фирма на "Густо ми е, Велков" на същия този университет, в продаване на дипломи на гръцки студенти. 

Не Ви ли се струва подозрително и маааалко, ама много малко, съмнително?

 


До момента от екипа на “Господари на ефира” няма коментар по темата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама