Училища заплашват с отказ от програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

12:45, 03 окт 18 25 1311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичното 144-о Средно училище "Народни будители" обяви, че се отказва от програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко". В протестно писмо до Министерството на земеделието, до БАБХ, ДФЗ и други институции директорката Величка Николова обясни, че тези програми, които би трябвало да помогнат за здравословното хранене на децата, всъщност са довели до множество неясноти и неудобства, които са повече от ползите за децата, родителите и учителите.

„С тази наредба, която променяха лятото поне три пъти, аз мисля, че създадоха възможност за лобистки фирми, които да печелят. Условията, които са поставили, могат да изпълнят една до две фирми в България. Тези две фирми, ако влязат във всички училища, как ще си свършат работата и как ще успеят да предадат на децата млякото, защото за да раздават мляко, трябва да имат помещения. В кое помещение в училище ще съхраняваме мляко, да речем на температура 4 градуса. В кое помещение ще се съхраняват плодове и кой ще ги раздава на 620 деца, при условие че няма място за това. Досега в самия ученически стол се раздаваха безплатните закуски, млякото и плодовете“, обясни Величка Николова пред БНР.

Николова допълни, че от фирмата, която трябва да достави храните, са поискали от уличището ѝ да им бъде изпратена по имейл информация за броя на учениците по класове.

„Първо, ти не познаваш фирмата, която е спечелила. Второ, по имейла те искат информация. А Законът за личните данни какво казва? “Забранява се раздаване на лични данни на непознати хора“. Тук получава нещо – дават ти нещо, но нито знаеш кой ще ти го даде, нито как, нито защо трябва да получаваш нещо, което няма да бъде в полза на децата. Ако раздадем мляко, което вече е вкиснало, кой ще бъде виновен“?, пита Николова.

Председателят на Съюза на работодателите е имал среща със заместник-министър на земеделието и е посочил негативите, които би довела промяната в наредбата, но никой не се е съобразил с това, изтъкна директорката.

Чавдар Маринов от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци определи ситуацията като „административен хаос, внедрен чрез бързите промени в наредбата“ и припомни изискването на асоциацията да бъде изследван капацитетът на фирмите, които участват в схемите.

„Имаме доста сигнали от директори на учебни заведения и земеделски производители, които твърдят, че искат да се откажат от схемата. Много са писмата към нас, които споделят това тяхно желание за отказ“.

От асоциацията обещават мащабни действия по разкриване на нелоялните практики в схемата.

Калина Тутева - държавен експерт в дирекция „Пазарни мерки и организация на производители“ в Министерството на земеделието, заяви:

„Бих искала да апелирам към всички, които имат някакво отношение, да не се отклоняват от същината на самите промени, които бяха извършени. Те касаят основно критериите за избор на доставчик от учебните заведения в случай, че учебното заведение е решило да участва в схемата не самостоятелно, а чрез заявител – доставчик. Наредбата предвижда още два варианта, в които учебните заведения могат да участват в тази схема. Единият вариант е да участват самостоятелно, като направят избора на доставчик по реда на Закона за обществените поръчки. В този случай всичките тези притеснения, които имат госпожа Николова и и господин Маринов, абсолютно се елиминират - няма да бъдат релевантни. Другият вариант е учебните заведения да кандидатстват чрез общините, в който случай също се провежда избор по ЗОП. По отношение на съхранението и раздаването на продуктите разпоредбите на наредбата не са търпели изменения“.

„По какъв начин ще участват училищната в схемата, е техен избор“, категорична е тя и подчерта, че не очаква училищата да се откажат от схемата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама