Разполагат плавателни знаци по Дунав с нов маркиращ кораб

20:40, 03 окт 18 25 1362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав в Русе вече разполага с нов маркиращ кораб и катер. Основната му функция ще е да обозначава плавателния път със знаци. Това предотвратява засядането на плавателните съдове при ниски водни нива. Новият кораб ще носи името „Осъм", предаде БНТ.

Досега Агенцията разполагаше само с един маркиращ кораб „Вит", който е на 40 години и е в техническа неизправност. А участъкът, който трябва да се поддържа с плаващи навигационни знаци, е около 230 км. На брега също има знаци, за които Агенцията отговаря.

"В летния период и в периоди на ниски водни стоежи дори и два кораба наистина са малко, защото навигационната обстановка в момента е много трудна, има много прагови участъци и обстановката се разрушава от корабите и трябва да се възстановява по най-бързия начин. Освен това затруднения имаме и през зимата, когато се налага да се снемат шамандурите от реката и да се приберат", обясни инж. Павлин Цонев - изп. директор на ИАППД-Русе.

Първата задача на новия кораб „Осъм" е да постави знаци в най-критичния участък с прагове, който е над остров Батин до устието с река Янтра.

Корабът „Осъм" е построен с европейски средства във Варненската корабостроителница. Негова кръстница стана Галина Василева -ръководител на дирекция „Координация на програми и проекти" в министерството на транспорта.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама