Писмо на Айнщайн с отношението му към религията отива на търг

10:30, 04 окт 18 / Любопитно 25 1288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръкописно писмо на Алберт Айнщайн, излагащо отношението му към Бога, религията и смисъла на живота, ще бъде изложено на търг в Ню Йорквн началото на месец декември, съобщи БТА.

Писмото е от 1954 г. и е написано на немски език. То е адресирано до германския философ Ерик Гуткинд. В него гениалният физик пише: "Думата Господ за мен не е нищо друго, освен продукт на човешките слабости, а Библията е набор от почитани легенди, но доста примитивни в своята същност", пише Айнщайн от Принстънския университет в Ню Джърси. Това се случва една година преди кончината му през 1955 г.

"Никаква интерпретация, колкото и тънка да е тя, не би могла да промени моето отношение", пише на философа физикът.

Последната продажба на това писмо е от 2008 г, когато с него се сдоби от търг колекционер, заплатил 404 000 долара, уточняват от аукционната къща "Кристис", която ще организира наддаванията на 4 декември в Ню Йорк.

Писмата на Айнщайн добиват все по-голяма колекционерска стойност през последните години, припомня агенцията. През месец октомври миналата година ръкописна бележка на гениалния учен относно тайната на щастието беше продадена в Ерусалим за над 1,5 млн. долара при първоначална оценка 5000-8000 долара.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама