Близо 260 души са загинали при селфи снимки за шест години

12:15, 04 окт 18 / Свят 25 1454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Селфитата са по-смъртоносни от атаките на акули. Това са констатирали индийски учени, цитирани от френската версия на електронното издание "Слейт", предаде БТА.

Експертите са проучили данни за жертвите на селфита в периода октомври 2011 г. - ноември 2017 г. През този период селфито е отнело живота на 259 души. Но тъй като смъртните случаи, дължащи се на рискови опити за селфи, не са категоризирани отделно в националните бази данни, учените предполагат, че в действителност смъртността при селфита може да се окаже много по-висока.

Експертите са установили и че броят на смъртните случаи на хора, опитващи се да си направят сефли, нарастват всяка година. През 2011 г. е имало само 3, а през 2014 г. те са вече 13, през 2015 г. - 15, през 2016 г. - 98, а през 2017 г. - 93.

Средно жертвите са на възраст между 22 и 23 години. След 30-годишна възраст рискът да се умре заради рисково селфи намалява драстично, установили учените.

Индийските експерти освен това са установили, че повечето жертви на селфитата са мъже (три четвърти).

Най-много смъртоносни сефлита е имало в Индия (50% от случаите). Следва Русия. На трето място са САЩ, следвани от Пакистан.

В индийското изследване се прави и класация на причините за смъртност при селфитата. На първо място е удавяне при опит за селфи. Следват транспортни инциденти, като в това число се включват опитите за селфита върху движещи се влакове или при заставане на железопътната линия пред приближаващи влакове. На трето място са различни паданията при опит за селфи. За никого няма да е изненада, че в САЩ има най-много смъртни случаи при опит за селфи с огнестрелно оръжие.

Според експертите, за да се избегне рискът от смъртоносни селфита, трябва да се обособяват така наречените "зони без селфи". В Индия такива зони вече се обособяват в някои градове. "Селфитата сами по себе си не са опасни, но човешкото поведение по време на селфи е опасно", казва индийските експерти. Според учените въпросните "зони без селфи" трябва да включват туристически обекти, на които има вода, планинските върхове и високите сгради.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама