Ревизоро иска по-строг контрол във фабриките за алкохол, дори камери

12:30, 04 окт 18 25 1246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има само три фабрики за цигари, които могат да работят легално - Благоевград, Пловдив и Стара Загора, всички останали са нелегални, коментира председателят на парламентарната комисия за борба със сивата икономика Емил Димитров - Ревизоро пред БНР.

"Половината производство на легалните фабрики за цигари е без бандерол, защото е за чужбина. Това не прави автоматично цигарите нелегални. Проблемът е, че машините трябва да са вписани и да имат лиценз. Това нещо трябва да го отстраним", обясни той, като подкрепи по-строгия и регулярен контрол на всички складове за производство на алкохол.

„По отношение на алкохола – нормално е сега „Митницата“ да проверява, сега е изкупната кампания, сега се произвежда огромното количество спирт, което после се реализира на пазара. Оказва се, че почти навсякъде има допълнителни кранове, от които тече спирт – не е вода, не е антифриз, не са хладилни агенти, а спирт, който може в огромни количества да наводни пазара. Няма проблем да има подобни кранове, но трябва да са запечатани. Няма проблем да има обезвъздушители, но те трябва да са в такова техническо състояние, че да се гарантира, че оттам не може да се точи алкохол“, каза още Ревизоро.

В понеделник започнаха митнически проверки на няколко склада у нас, при които бяха установени нарушения. Емил Димитров сподели очакванията си от акцията:

„От този момент нататък контролът да бъде поставен на една много нова основа, регулярно да се извършва, ако трябва камери да вкарат в тези съоръжения и така, както досега казваха, че те не са знаели, че трябва да обявят за тези тайни кранчета, утре ще дойдат и ще дойдат да коментират как тези кранчета са им много необходими, те дори знаят как могат да се направят, включително и с пломба. Днес очаквам да чуя мнението на всичките браншове. Ще ги изслушаме, защото мярката на закона не е самоцел. Искаме да е закон, който работи, но работи срещу нелегалния бизнес, а не да дадем възможност за някакъв данъчен, митнически, съдебен или прокурорски произвол върху легална фабрика, защото в момента е много лесно да накажеш легална фабрика, почти невъзможно е да накажеш нелегална“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама