Нови 700 училища с безплатен Wi Fi от догодина

14:10, 04 окт 18 / Култура 25 1540 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“Най-късно до следващата учебна година ще бъде изграден безплатен интернет в 1300 училища. До момента към глобалната мрежа са свързани 700, което е над 80% в страната”, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по време на кръгла маса „Учители за дигитално образование“. В следващата или през по-следващата седмица ще бъде гласувано решение на Министерския съвет, с което ще бъдат отпуснати 7 милиона лева за осигуряването на безплатния интернет в учебните заведения. 

„Каквито и да са промените в образованието, колкото и да се променят професиите едно е сигурно – реформи без учителите не може“, категоричен е Вълчев. Пред специалисти и учители на дискусията, той заяви, че в срещите си с фирми и бизнес организации най-често се оплакват за недостига на кадри в компютърните специалности и иновациите.

Министърът обеща, че министерството работи и по подмяната на инфраструктурата в училищата. Старите дъски ще бъдат заменени поетапно с интерактивни, а класните стаи ще имат проектори.

Друг иновативен проект, който се очаква да тръгне от догодина е създаването на безплатна платформа за учениците, която да подпомага образователния процес. В тази връзка, учителите, които разработват помощни материали ще получават допълнителни средства. С 25 млн. лева от 2019 година ще стартира и нов образователен проект по интереси.

На конференцията еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел отчете стряскаща статистика, според която към момента на 1000 жени едва 24 завършват образование по цифрови технологии, а едва шест правят кариера в тази област. Към момента 80 млн. европейци все още не са ползвали интернет.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама