Приравняват заплатите на духовниците с учителските

14:35, 04 окт 18 / Политика 25 1601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Приравняваме заплатите на духовниците от всички вероизповедания с тези на учителите", заяви премиерът Бойко Борисов след среща с представители на Св. Синод.

Министър-председателят се срещна с духовниците във връзка с предложените промени в Закона за вероизповеданията. На срещата присъстваха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодалните митрополити, които споделиха своите съображения и опасения относно двата законопроекта, внесени в Народното събрание.

Премиерът Борисов изрази желанието си законопроектът да бъде изработен и изготвен максимално добре и да не създава конфликт между Църквата и държавата. По думите му всички разисквания по двата проектозакона трябва да минат в диалог със Св. Синод и правните експерти на БПЦ-БП.

„Никой никога не е мислил и не мисли техните доходи, които си получават от дарения, продажба на свещи и т.н., някой да им ги взема, събира и проверява. Това, което държавата дава целево, по еврофондове или от бюджета, разбира се, че ние ще му държим контрол и те нямат против“, заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

„Срещата премина в много добър тон между Българската православна църква, премиера и депутатите от парламентарните групи, които са вносители на закона. Законът е човешко творение и винаги може да има някои пропуски, така че намерихме консенсусно решение. Надяваме се нашите бележки да бъда взети предвид“, каза след срещата западно и средноевропейският митрополит Антоний. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама