Повече от 40 проверки са извършени в обекти за хранене на деца в Кюстендилско

16:45, 04 окт 18 25 1285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 40 проверки са извършени в обекти за хранене на деца и ученици в областта. Това каза пред „Фокус” д-р Велка Войнова, изпълняващ длъжността на директор в Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил.

„Проверките в кухните-майки, в кухненските блокове, в обектите за раздаване на храна, а така също и обектите за търговия на дребно които са разположени на територията главно на учебните заведения, винаги са били приоритет за нас. Мога да кажа, че сме извършили над 40 проверки в точно такива обекти, разположени на територията на цялата област Кюстендил”, каза д-р Велка Войнова.

По думите й има констатирани несъответствия само в три обекта. Те касаят главно сграден фонд и оборудване. За тези констатирани пропуски са връчени и три предписания.

”Мога да кажа, че всички обекти са регистрирани по реда на Закона за храните, храните в обектите отговарят на изискванията на Наредба 9. Все пак трябва да направя уговорката, че учебната година започна наскоро и ние от сега нататък ще активизираме проверките, касаещи съответствието на храните с изискванията на специфичното законодателство”, каза д-р Войнова.

До момента за откритите в обектите храни има констатация, че те са етикетирани съгласно законодателството, спазени са условията на съхранение.

”Липсват несъответствия по отношение на самите храни, което за нас е един добър сигнал, че нещата в тези обекти са под контрол”, каза др Войнова.

Извършени са и проверки на отоплителните инсталации в училищата и в детските градини на територията на община Кюстендил, каза Светослав Василев, зам.-кмет на Кюстендил.

По думите му всички училища и детски градини в града са газифицирани, извършена е профилактика и газовите системи.

”Всичко е наред. Училищата и детските градини са готови за посрещане на зимата”, каза Светослав Василев

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама