Как Ферари изгубиха скоростта си?

16:39, 05 окт 18 / Спорт 25 1421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Никой не знае със сигурност каква е причината отборът на Ферари във Формула 1 да изгуби мистериозно скоростта си в последните състезания. Преди броени седмици червените машини на Скудерията доминираха безапелационно в състезанието за голямата награда на Белгия на бързата писта Спа Франкошам, но след това сякаш темпото им спрямо съперниците от Мерцедес рязко се влоши.

Какви може да са причините за това?

Малко след началото на сезон 2018 стана ясно, че Ферари имат учудващо висока скорост на дългите прави, което досега беше запазена територия на Мерцедес. В последствие се потвърди, че инженерите на Ферари са изградили хибридната батерия от две отделни части, което не е забранено от правилата. Контролира се общата изходяща мощност от батерията, без значение от колко части е тя.

По непотвърдени данни от Мерцедес са поискали разяснение от техническата комисия на ФИА относно сензорите, които следят колко електричество се подава към мотор генератора на коляновия вал. Първоначално беше инсталиран един допълнителен сензор в колите на Ферари, в последствие още един.

Твърди се, че едно от последните състезания без пълен  контрол от ФИА е именно ГП на Белгия.

Ако тези предположения се потвърдят, ще стане ясно, че от Ферари отново са намерили вратичка в правилата, която им е позволила да изградят силно предимство, макар и за няколко състезания. При такъв сценарий обаче остава открит вечният въпрос - получили ли са политическа подкрепа или събитията са се разиграли изцяло от самосебе си? Най-вероятно никога няма да разберем.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама