Бразилците избират президент

10:56, 07 окт 18 / Свят 25 1383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

147 милиона бразилци гласуват днес за президент, парламент и губернатори, предаде АФП.

Според Централната избирателна комисия точният брой на имащите право на глас на тези избори е 147 306 275 души. Гласуването е задължително за хората от 18 до 70 години и по избор за навършилите 16 години, тези над 70 години и за неграмотните.

Основните претенденти за президентския пост са Жаир Болсонаро, за когото се очаква да спечели около 40% от гласовете, и Фернандо Адад (с прогнозен резултат от 22% от гласовете).
Ако нито един от 13-те кандидати, които се борят за президентството, не спечели повече от 50% подкрепа, на 28 октомври ще се проведе анкета между първите двама в класирането.

В събота Болсонаро заяви, че бразилците вече "не трябва да избират между варианти, които не ги представляват".
"Сега е различно! Обичаме Бразилия, защитаваме семейството и невинността на децата, третираме престъпниците като такива и не се включваме в корупционни схеми", каза той.

Междувременно Адад заяви, че е сигурен, че може да разчита на бразилския народ „чрез гласуване до последната минута".
"Не вярвам в насилието, в диктатурата, в липсата на свобода. Нека да създадем нови възможности", заяви той.

Излежаващият присъда бивш президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва призова сънародниците си да се явят пред урните и да гласуват за Фернандо Адад, кандидата за президент на Партията на трудещите се (ПТ)

Лула е най-популярният политик в Бразилия, но не може да участва в днешните избори, тъй като бе осъден на 12 години затвор за корупция. Самият Адад бе номиниран за кандидат на партията преди едва четири седмици, след като съдът окончателно потвърди забраната за Лула да участва във вота.

Повече от 1650 са длъжностните позиции, включително повечето места в конгреса на Бразилия и всичките 27 държавни управителни съдилища.

Избирателните секции ще бъдат отворени от 08:00 часа местно време (11:00 GMT) до 17:00 часа местно време (20:00 GMT) и резултатите се очаква да бъдат обявени до полунощ GMT.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама